koktajl z mango i fig
koktajl z buraka
Koktajl z buraka
Składniki
- 1 burak
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 jabłko
- sok z pomarańczy
- kilka listków świeżej mięty
- opcjonalnie woda mineralna do rozcieńczenia koktajlu
-
Marchewki i buraka umyj i obierz. Jeśli posiadasz blender o słabszej mocy, warto przez zmiksowaniem warzyw ugotować je najpierw na parze. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do pojemnika blendera.
-
Jabłko obierz, pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Dodaj do pozostałych składników.
-
Dodaj sok z pomarańczy i zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
-
Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty dolewaj wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zmiksuj jeszcze raz.
koktajl bananowo-kakaowy
Koktajl bananowo-kakaowy
Składniki:1 banan
1 szklanka mleka
2 łyżeczki rozpuszczalnego kakao (np. Nesquik) albo kilka kostek rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
wiórki czekolady do dekoracji
- W blenderze rozdrabniamy banana, dolewamy mleko oraz dosypujemy kakao- miksujemy, aż do połączenia się składników.
Przelewamy do wysokiej szklanki, posypujemy wiórkami czekolady albo posypujemy kakao.
Podajemy ze słomką.
koktajl z mango i fig
Koktajl z mango i fig
- mango (dojrzałe) – 1 szt.
- figi (dojrzałe) – 5 szt.
- mleczko kokosowe – 300 ml
- syrop z agawy – 1 łyżka
- listki świeżej mięty – 5 szt.
- truskawki – 20 szt.
- napój migdałowy – 100 ml
- Mango obieramy, odkrawamy miąższ od pestki. Figi kroimy na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w malakserze razem z mleczkiem kokosowym, syropem z agawy i miętą. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy razem z napojem migdałowym. Do szklanek nalewamy warstwami.
koktajl z miechunki,liczi i nektarynek
Koktajl z miechunki, liczi i nektarynek
- owoc miechunki – 8 szt.
- owoc liczi – 10 szt.
- nektarynki – 2 szt.
- napój ryżowy – 150 ml
- kilka orzechów nerkowca
- Owoce obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze cząstki. Umieszczamy w malakserze razem z napojem ryżowym i orzechami. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie rozlewamy do szklanek.
koktajl z papai i gruszek
Koktajl z papai i gruszek
- papaja (dojrzała) – 1 szt.
- gruszki – 2 szt.
- napój migdałowy – 300 ml
- brązowy cukier – 2 łyżeczki
- limonka – 0,5 szt.
- mielony anyż – 1 szczypta
- Owoce obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę i umieszczamy w malakserze razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie rozlewamy do szklanek.