koktajl jagodowo-bananowy z nasionami chia
Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- napój migdałowy – 400 ml
- dojrzałe banany – 2 szt.
- jagody – 250 g
- nasiona chia – 4 łyżki
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- miód lub syrop z agawy – do smaku
- jeżyny – kilka sztuk do dekoracji
- świeża mięta – kilka listków
-
Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Napój migdałowy łączymy w kielichu blendera z jagodami i bananem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy nasiona chia i sok wyciśnięty z cytryny. Miksujemy.
Shake odstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy schłodzony. Dekorujemy świeżymi jeżynami i listkami świeżej mięty.
Opcjonalnie: shake odstawiamy do lodówki na całą noc, by otrzymać gęsty, zżelowany deser.